Hoarding

Hoarding is de Engelse naam voor problematisch verzamelen. Spullen verzamelen is best een leuke hobby maar als het uit de hand loopt, wordt het een probleem. 

De drie belangrijkste kenmerken van hoarding zijn:

  1. Excessief verwerven.

  2. Moeite met wegdoen omdat er een sterke emotionele band met spullen is.

  3. Spullen worden niet georganiseerd opgeruimd

Hoarding is een ernstige en chronische psychiatrische stoornis en wordt sinds 2014 dusdanig in de DSM-V vermeld. Het komt relatief veel voor.

Wist u dat 2,5 tot 5% van de bevolkinglast van hoarding heeft?

Vanwege het schaamtegevoel ligt er een groot taboe op hoarding. Hoarding gaat gepaard met dwangmatigheid, obsessies en compulsies, isolement en ruimtes kunnen niet meer gebruikt worden waar ze voor bestemd zijn. De gevolgen van hoardinggedrag zijn groot. Voor de mensen zelf alsook voor hun omgeving.

Als organizer geef ik thuisbegeleiding aan mensen met hoarding-gedrag, in samenwerking met een gespecialiseerde behandelaar van Eleos. Dit is begeleiding op maat, want het gaat om U. U bent zelf degene die keuzes gaat maken over uw spullen en ik zal u emotioneel ondersteunen. We werken stap voor stap in een rustig tempo en met praktische en creatieve oplossingen. Uiteraard met geduld en respect. Als u toe bent aan dit traject kunt u mij bellen voor kennismaking.

Lees meer info op de aparte pagina 'Hulp bij Hoarding' over het hoarding-arrangement.

Folder: Hoarding arrangement

Niks kunnen weggooien: Trouw

Bekijk de Hoarding Scale

Zie documentaire 'POSSESSED' over hoarding:

 
 

Documentaire POSSESSED van Martin Hampton